Mijn ervaringen met de Chromebook

Wat is een Chromebook

HP 14"
HP 14″

Een Chromebook is een laptop waar alleen Google Chrome op geïnstalleerd is. Op een Chromebook log je in met je GMail of GoogleApps account. Aangezien ik met GoogleApps werk, doe ik alles al jaren online maar op mijn Macbook toch ook nog veel offline met behulp van software. Omdat er behalve de browser geen software geïnstalleerd is op een Chromebook , start deze binnen een paar seconden op.  Ik was nieuwsgierig naar de capaciteiten en vooral de onmogelijkheden van de Chromebook.

Om de Chromebook optimaal te kunnen gebruiken heb je wifi nodig. Over het algemeen bevind ik me op locaties waar wifi is, zoniet  dan kan ik mijn mifirouter gebruiken of mijn telefoon als hotspot instellen. Ook is het mogelijk offline aan documenten of e-mail te werken.

 

Chromebook
Twee maanden geleden heb ik een Chromebook aangeschaft om te testen of ik hem als volledige vervanger van mijn Macbook kan gebruiken. Ik heb gekozen voor de HP 14″ omdat ik het scherm van de De Samsung 11″ te klein vond. De HP-Chromebook kost rond de 300,=.

Online werkenChrome webstore

De Chrome browser heeft een uitgebreide webstore waar je extensies (toevoegingen) voor je browser kunt vinden.

Werken gaat prima, Prezi’s maken, screenshots knippen, bewerken en invoegen, foto’s in documenten voegen, bijlagen van mails openen en lezen, werkt allemaal zonder problemen. Inmiddels ben ik 14 dagen fulltime op de Chromebook aan het werk en ik ben hierover zeer tevreden. Pixlr, biedt voldoende mogelijkheden voor het bewerken van foto’s. Ik heb de Evernote web clipper, PasswordBox en de Pocket extensie geïnstalleerd. Het grote voordeel van online werken is dat alles, inclusief deze drie extensies synchroniseren met mijn andere apparaten waardoor de opgeslagen gegevens ook op mijn iPad en Androidtelefoon terug te lezen zijn.
Shrink PDF

PDF’s comprimeren.

Op Mijn Macbook maak ik regelmatig gebruik van PDF shrink om de handleidingen die ik aan deelnemers stuur te comprimeren. Wappwolf is een online tool waarmee je onder andere gecomprimeerde PDF’s kunt maken.

 

WappWolf
WappWolf  zou een prima oplossing kunnen zijn maar ik krijg steeds foutmeldingen en ben nu op zoek naar een oplossing.  Ik ben heel benieuwd naar ervaringen van anderen met WappWolf voor GoogleDrive. Als ik WappWolf goed aan de praat krijg kan ik alles online doen.

Conclusie
Als je met GMail of GoogleApps werkt en geen gespecialiseerde software gebruikt (bijvoorbeeld photoshop) is een Chromebook een volwaardige vervanger van je Windows of Apple laptop.